Zrínyi Miklós portré

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egyedi, állami megbízás részeként, egy már nem élő hadvezér, költő portréját alkossam meg. A feladat már azért is nehezített, mert hiteles fotót nem találunk a személyről, hiszen akkor még a technika nem állt készen erre. Csak korhű és az udvari festők által megalkotott, illetve a későbbiekben feldolgozott anyagok, -szobrok, -domborművek szolgálnak mintául. Ő Zrínyi Miklós.

A festmény Jan Thomas festménye alapján készült. Segítségemre a Zrínyi Kiadó és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által készített Zrínyi-Album volt.

A kép felhasználása engedélyköteles. ©
Kategória:
MEGOSZTÁS

Leírás

Zrínyi Miklós 1620. május 3-án született Csáktornyán, horvát–magyar főnemes, költő, hadvezér, politikus.


Zrínyi Miklós a tizenhetedik századi magyar barokk irodalom kiemelkedő alakja volt. Elsősorban katonának vallotta magát, komoly hadi sikerei mellett a költői hivatást csak mellékesnek érezte. Már ifjúkorában alkotott verseket, későbbi feleségéhez számos szerelmes költeményt írt. Legjelentősebb műve a tizenöt énekből álló hősi eposz, a Szigeti veszedelem. Zrínyi Miklós halálát egy vadkan okozta, 1664. november 18-án hunyt el Zrínyifalván, 44 éves korában.


⇒ Egy rövid kis kulisszatitok! A videó megmutatja a festmény elkészítésének folyamatát!

Specifikáció

Alkotás neve:

Zrínyi Miklós portréja

Technika:

olajfestmény

Mérete:

50 x 70 cm

Megrendelő:

Honvédelmi Minisztérium

Vélemények (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zrínyi Miklós portré” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

„Az életed két legfontosabb napja a születésnapod és a nap, amikor rájössz, hogy miért születtél meg.“

― Mark Twain

CSATLÓS BARBARA

Kövess engem
„A képet az ember nem gondolja el, és nem rögzíti előre, amíg készül, követi a gondolat mozgását. Készen is tovább változik; annak lelkiállapota szerint, aki nézi. A kép él, mint az élőlény, változik a mindennapi élet követelményei szerint. Ez természetes, mert hiszen a kép csak az által él, aki nézi.“
— Pablo Picasso

KÖVESS ENGEM

1012 Budapest, Várfok utca 12.

+36 30 382 8032

FEL
KOSÁR 0